1

(Huis)arts

Nadat een dierbare is overleden, is het noodzakelijk om contact op te nemen met een (huis)arts of huisartsenpost die het overlijden officieel vaststelt.

2

Contact met ons

Daarna kan contact met ons opgenomen worden. Wij zullen alle zaken zoveel mogelijk persoonlijk, rustig en naar de wensen van de overledene en nabestaanden regelen.

     0166 – 697438
     info@dorstbegrafeniszorg.nl

Wij vinden het belangrijk dat de nabestaanden een belangrijke rol spelen bij het laatste afscheid van een dierbare. Hierbij kunt u denken aan de verzorging van de overledene, het dragen van de kist etc.

Alles wordt besproken naar de wensen van de overledene en nabestaanden.

De regeling

Nadat wij een melding van een overlijden ontvangen hebben zullen wij zo snel als mogelijk en wenselijk is, bij de nabestaanden zijn. Tijdens de regeling zullen wij alles rustig en duidelijk bespreken. Alles wordt besproken naar de wensen van de overledene en nabestaanden.

Bespreken

Tijdens de regeling worden onder andere de volgende zaken besproken:

 • De datum en tijd voor de begrafenis
 • De opstelling van de rouwkaart
 • De verzorging van de overledene
 • Begrafeniskist
 • De locatie van opbaring
 • De locatie van de dienst
 • Verloop van de dienst
 • Dragers
 • Vervoer
 • etc.

Belangrijke zaken

Voor het bespreken en regelen van de begrafenis zijn de volgende zaken van belang:

 • Legitimatiebewijs van de overledene
 • Legitimatiebewijs van de opdrachtgever
 • Trouwboekje
 • Eventuele wilsbeschikking
 • Eventuele polissen
 • Kleding voor de overledene
 • Recente adressenlijst voor rouwkaarten

De verzorging

Aan de verzorging van de overledene besteden wij veel aandacht. Als de familie dit wil kunnen zij zelf de laatste verzorging doen, of hierbij assisteren. Deze verzorging kan plaats vinden in de thuissituatie, verzorgingshuis, ziekenhuis of in één van onze rouwcentra.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een tijdelijke conservering van het lichaam. Dankzij thanatopraxie krijgt de overledene weer een natuurlijke uitstraling. Het zien en herinneren van de overleden is belangrijk voor het rouwproces. Over het algemeen wordt het verwerken van het rouwproces door de nabestaanden als moeilijker ervaren als zij hun dierbare niet meer kunnen zien. Dat kan gebeuren als er bijvoorbeeld familie uit het buitenland moet komen of als de ontbinding versneld wordt door de lichaamsconditie, het ziekteproces of omgevingsfactoren. Vanaf 1 januari 2010 is Thanatopraxie voor iedereen toegestaan.

Familie en vrienden kunnen op deze manier op een rustige en vooral waardige manier afscheid nemen.

Familie en vrienden kunnen op deze manier op een rustige en vooral waardige manier afscheid nemen.

Als een thuisopbaring niet mogelijk of wenselijk is bestaat de mogelijkheid om op te baren in één van onze rouwcentra.

Thuisopbaring

De opbaring van de overledene kan geheel ingevuld worden zoals de nabestaanden dit wensen.
Een opbaring kan thuis in de vertrouwde omgeving plaats vinden. Doordat de nabestaanden dan elk moment van de dag bij de overledene kunnen zijn, kan dit een ondersteuning geven bij de verwerking van het rouwproces.

De overledene wordt opgebaard in een kist, indien de familie dit niet wil kan er op een bed opgebaard worden. Wij beschikken over verschillende soorten koelingen zodat thuisopbaringen goed mogelijk zijn. Om een afgescheiden ruimte te creëren beschikken wij over zwarte en grijze kamerschermen. Thuisopbaringen zijn altijd toegestaan, maar dit is echter niet altijd mogelijk of wenselijk.

Rouwcentra

Als een thuisopbaring niet mogelijk of wenselijk is bestaat de mogelijkheid om op te baren in één van onze rouwcentra in Sint-Annaland of Sint-Maartensdijk. In ons rouwcentrum te Sint-Annaland beschikken wij over een 24-uurs kamer. De familie heeft dan de mogelijkheid om op ieder gewenst moment op bezoek te gaan. Het opbaren in deze 24-uurs kamer biedt de familie de mogelijkheid op een gepaste en rustige manier afscheid te nemen van een overledene.

Een opbaring kan eveneens plaats vinden in een zorgcentrum, kerkzaal of een dergelijke daarvoor geschikte ruimte.

Rouwcentra

Begrafenisverzorging Dorst beschikt over een ruime sortering begrafeniskisten.

Begrafeniskisten

Begrafenisverzorging Dorst beschikt over een ruime sortering begrafeniskisten. Deze zijn leverbaar in verschillende houtsoorten en lichte en donkere kleuren. Wij zullen deze begrafeniskisten presenteren aan de hand van onze documentatie, waaruit een keus gemaakt kan worden. Wij zullen de nabestaanden hierin zo goed mogelijk te adviseren.

Een overzicht van begrafeniskisten:
Alle begrafeniskisten

Drukwerk

Het drukwerk wordt geheel in eigen beheer uitgevoerd. Doordat wij het hele proces in onze eigen hand hebben zijn professionaliteit, meedenken en snelheid van aflevering van groot belang en zijn wij hierin zeer flexibel. Voorafgaand aan de definitieve druk leveren wij altijd een proefdruk aan zodat eventuele wijzigingen nog aangebracht kunnen worden. Zodat ook de rouwkaart geheel naar de wensen van de familie is. Verder kunnen wij de opmaak en het drukken van liturgieën verzorgen. Indien gewenst kunnen we eveneens het adresseren/drukken van enveloppen verzorgen.

Begrafenisverzorging Dorst verzorgt tevens de opmaak en de plaatsing van rouwadvertenties.

 

 

Doordat wij het hele proces in onze eigen hand hebben zijn: professionaliteit, meedenken en snelheid van aflevering van groot belang en zijn wij hierin zeer flexibel..